Het lijkt er soms op dat je je hele wandeltocht vanuit huis kan organiseren. Routes vind je via outdooractive.com of camptocamp.org of een andere site. Overnachtingen vind je via booking.com. En via google earth krijg je een goed beeld van de omgeving. Het is allemaal zo makkelijk geregeld.
Maar soms kom je tijdens je tocht plekken en routes tegen, die op internet nauwelijks te vinden. Vaak kleinschalige herbergen, café’s of restaurant. Een onverwacht mooie lokale wandeling, een uitzichtspunt of een kasteeltje. Het is niet te vinden als je niet weet dat je er naar moet zoeken. De Vogezen is zo’n gebied waar veel kleinschalig en lokaal geregeld is. Moeilijk te vinden op internet. Dus daarom dit blog met praktische tips voor de Vogezen. Ik hoop dat het je inspiratie en tips geeft voor je tocht naar de Vogezen.
Routes
Digitaal is outdooractive.com (tours – route planning) een goed begin. Hier vindt je onder andere routes die anderen hebben gelopen. Zorg vervolgens dat je onderweg een kaart hebt waar de markering opstaat die er ook in werkelijkheid hangt. De wandelkaart van “club Vosgien” is weliswaar 1:50000, maar dan heb je in één keer het hele gebied. De kaarten van IGN vallen net onhandig in het gebied, waardoor je er al snel 4 nodig hebt. Met deze kaart kan je ook heel makkelijk zelf wandelroutes plannen, de wandelpaden springen er heel duidelijk uit.
Overnachten
Booking.com biedt bijzonder weinig voor de Vogezen. De overnachtingsadressen zijn er gewoon niet bij aangesloten. Er zijn veel boerderijen die ook eet- en slaapgelegenheid zijn, zogenaamde ‘ferme auberge’. Ze hebben vaak wel een website of zijn te vinden op de website van de plaatselijke VVV. Hierbij helpt de kaart van Club Vosgien ook weer. Op de kaart staan rode huisjes mét een naam erbij, soms van het huisje of de direct omgeving. Als je die termen zoekt op internet, dan kan je al snel bij relevante informatie!
Ik ben groot fan van de camping in Mittlach. Een kleine en eenvoudige camping. ‘s Ochtends vers brood, warme douches (zonder muntjes!) een binnenruimte met tafels en stoelen, een klein kioskje (blikvoer, pasta, bier, wijn, fris, jam, wc-papier, dat soort zaken). Het ligt aan het einde van een doodlopend dal, naast een riviertje en heeft een mooi veld voor tentjes.
Eten
Tja, de keuken in dit deel van Frankrijk is niet heel verfijnd. Het bestaat uit ingrediënten die ze van oudsher hier hadden: ham, kaas (Munster kaas komt hier vandaan), aardappelen, ui. En natuurlijk wijn, met name witte wijn staan ze bekend om. Probeer de Riesling eens, echt heel anders dan wat we in Nederland ervan kennen! De meeste auberges bieden overigens half-pension aan, meestal voor een erg scherpe prijs (40 – 55 euro).